Yöresel Ürünler

Ülkemizin her bölgesinde yıllardır farklı yöresel ürünler yapılmaktadır. Bu ürünlerin içerisinde baharattan tatlı enerji veren ürünlere kadar geniş bir yelpaze bulunmaktadır. Kış mevsiminin çetin şartlarından dolayı yaz aylarından hazırlanan ürünler de bulunmaktadır. Yaz aylarında hazırlanan bu kurutulmuş ürünler ile kışın yetişmese de sofralarımıza lezzet katmaya devam etmektedirler. Bunlara ek olarak her mevsim tüketilebilmekte olan ürünler de çoğunluktadır. Yemeklerinde acı sevenler için isot, acı pul biber, acı biber salçası ve benzeri ürünler yemeklere mükemmel bir acı tat katmaktadır. Keyifli kahvaltılar için sucuk vazgeçilmez bir unsur haline dönüşmektedir. Balıkesir sucuğu nam salacak bir lezzet niteliğindedir. Sadece sucukla kalmamakla birlikte hafif tuzlu ve ekşi tadı ile içenlerin birdaha aradığı meşhur Özerhisar ayranı da Balıkesir'de üretilmektedir. 
Ülkemizde birbirinden farklı yöresel ürünler yapılmakta ve yapım aşamasında farklı tercihler kullanılmaktadır. Bu ürünler her öğün ve günün herhangi bir zamanında kullanılabilir ürünlerdir. Birçok yöresel lezzet geleneksel usül ile yapılmaya hatta fabrikalarda bile geleneksel halde üretimine devam edilmektedir. Bu sayede yıllardır değişmeyen lezzetleri ile damak zevkimizde kalıcı bir yer edinmeye devam etmektedir. Ülkemize tatile gelen birçok yabancı da bu lezzetleri benimsiyor hatta evlerine dönerken ürünlerden yanlarına alıyorlar. Kendilerine has oluşumları ile yemeklere benzersiz tatlar kazandırmakla beraber birçok ufak rahatsızlıkları bile giderebildikleri bilinmektedir. Birçok ürün kendisine has şehrinde yapılmaya başlanmış olsa da tariflerin yayılması ile birlikte uzak şehirlerde de aynı lezzetler yapılmaya devam etmiştir. Yöresel ürünler zamanımızda şehire bağlı olmaktan çıkmış, hatta başka şehirlerde ufak püf noktaları ile daha lezzetli hale getirilmiştir.  Örnek verecek olursak Antep ilimize özgü Antep biber salçasıyöresek salçalarımızdan bir tanesidir.
Ülkemizde birçok baklagil de bulunmaktadır. Birbirinden farklı yemek tariflerinde kullanılabilmekte ve uzun ömürlülüğü ile mutfaklarımızda her zaman kendine yer bulmuşlardır. Kuru baklagiller protein deposu olmakla birlikte mutfağınızda sağlığınıza olumlu etkileri de bulunmaktadır. Diyetlerin vazgeçilmez ürünü haline de gelmiştir. Normal ürünlere oranla uzun ömürlü olan baklagilleri muhafaza ederken birkaç noktaya dikkat etmeliyiz. İlk olarak genelde her üründe olduğu gibi nemden uzak tutulmalıdır. Saklanacak kavonozun ağzı iyi kapatılmalı, ara sıra havalandırılmalıdır. İçerisine bir miktar tuz eklenerek kavonoz içerisinde oluşabilecek nemlenmenin veya böceklenmenin önüne geçilebilmektedir. Direkt olarak kuru haliyle saklanabilen bu yöresel ürünler, haşlanmış haliyle saklanabilmektedir. Haşlanan bakliyatınızı derin dondurucuda saklayabilir ve sonrasında yemeklerde kullanılacağında pişme süresinden tasarruf edebilirsiniz.

Kurutulmuş Ürünler Nasıl Yapılır 

Bu yöresel lezzetlerin bazıları yaz aylarında kurutularak diğer mevsimlerde kullanılmak üzere hazırlanır. Kuru meyve ve sebzeler uzun süreler dayanmakta olup mevsim değişikliğine pek aldırmadan dilediğiniz zaman kullanabileceğiniz ürünlerdir. Kurutulacak olan ürünler fırında veya açık havada güneş ile kurutulabilmektedir. Ürünler toplandıktan sonra iyice yıkanır ve temizlenir. Daha sonra kaynar su buharı ile haşlanır, bu sayede içerisindeki maddelerin kaybı en aza indirilmiş olur. Daha sonra fırın veya güneş yardımı ile kurutulan el yapımı yöresel ürünler ilerleyen zamanlar için kullanıma hazırdır. Dolma Türk halkının en sevdiği yiyecekler arasında yer alır ve kurutma yöntemi sayesinde dolmalık biber ve patlıcanı herhangi bir mevsimde kullanmanıza olanak sağlamış olur.

Baharatlar

Türk mutfağında oldukça sık kullanılmakta olan baharatlar her mevsimde kullanılabilirdir. Birçok farklı yöresel ürünler de kullanıldığı gibi yemeklerin vazgeçilmezi  olmuştur. Bunlardan bazıları ise pul biber, isot ve sumaktır. Pul biber doğuda daha çok kullanılsada sumak akdeniz mutfağında oldukça sık tercih edilmektedir. Baharatların büyük çoğunluğu ürün kurutulduktan sonra toz haline getirilmesi ile oluşur. Peki aldığımız veya kendi yaptığımız baharatları en uygun nasıl saklayabiliriz. İlk olarak tavsiye edilen cam kavonozda saklamanız ve serin ve kuru bir ortamda bulundurmanız. Sıcağa çok dayanıklı olmayan baharatları ise buzdolabında saklamanız tavsiye edilir. Kullanırken içerisine ıslak kaşık ve benzeri malzemeler sokmayınız ve nemli bırakmayınız. 

Tatlı Lezzetler

Ülkemizde olan yöresel ürünler ekşi, tatlı, acı ve birçok çeşitte yapılmaktadır. Bunlardan tatlı olanlar ve dolgun enerji miktarına sahip olanlar bulunmaktadır. Kış aylarında vücudumuza enerji yükleyerek soğuğa karşı daha dayanıklı ve gün içerisinde daha aktif olabilmek adına mükemmel ürünlerdir. Sitemizde yer alan cevizli sucuk, dut pestili ve kızılcık pestili bunlardan sadece birkaç tanesidir. Kızılcık pestili diğerlerine göre hafif ekşi bir tat bulundursa da genel olarak ağır olmayan hafif şekerli bir tatları bulunmaktadır. Kızılcık ve duttan yapılan pestile göre cevizli sucuk daha eski tarihlerde oldukça yaygın olan bir üründü. Birçok pastahane, market gibi yerlerde oldukça fazla tüketimi ve satışı mevcuttu. Bu yıllardır süregelen geleneksel lezzetlerin yapımı çok kolay olmasa da tüketimi oldukça keyifli ürünlerdir. Cihanbey Şarküteri olarak her zaman taze ve kaliteli ürünleri sunmayı bir hedef haline getirdik ve devamlılığı için çalışmaktayız. Sitemiz üzerinden dilediğiniz ürünleri güvenle alıp tüketebilirsiniz.

Tükendi
Gaziantep Yöresinden
1dizi (ortalama 45-50 adet)
₺120,00 KDV Dahil
Tükendi
Gaziantep Yöresinden
1dizi (ortalama 45-50 adet)
₺60,00 KDV Dahil
Tükendi
Gaziantep Yöresinden
500g
₺45,00 KDV Dahil
Tükendi
Erzurumdan!
500g
₺27,50 KDV Dahil
Dut Pekmezinden Cevizli Pestil
500g
₺130,00 KDV Dahil
Antep Acısı!
200g
₺85,00 KDV Dahil
Urfa'dan
200g
₺85,00 KDV Dahil
Öğütülmüş
200g
₺85,00 KDV Dahil
660cc Cam Kavanozda
₺145,00 KDV Dahil
Tükendi
1 kangal
₺349,00 KDV Dahil
Tükendi
Zeytinyağı ve kekik soslu
425cc Cam Kavanozda
₺130,00 KDV Dahil
Balıkesir meşhur ayranı
1 lt
₺54,00 KDV Dahil
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR